torsdag 15 januari 2009

Nu slår EU-kommissionen till mot sportfiskarna

Varför? Jo, revisorerna har, med rätta, varit mycket kritiska. Kommissionen kom därför till att den måste visa handlingskraft. Ett rejält slag i luften var vad som krävdes. Den 14 november kom förslaget att alla sportfiskare ska rätta in sig i ledet och meddela EU härnäst de tänkt fånga fisk till söndagens släktmiddag. Kommissionen har funnit att fritidsfiske har ”en ökande påverkan på fiskebestånd och på den marina miljön”.


Lagförslaget innebär att fritidsfiskare som i gemenskapens vatten vill fiska fisk som skyddas enligt en flerårsplan ska ansöka om tillstånd i sitt hemland. Därtill ska fritidsfiskarnas fångster rapporteras och registreras och det skall vara förbjudet att sälja vidare den fisk man tagit upp.

I denna vecka träffas tjänstemän från de olika medlemsländerna för att diskutera förslaget. European Anglers Alliance, den europeiska intresseorganisationen för fritidsfiskare, har redan sagt nej och den svenska regeringen måste också säga ifrån illa kvickt.

Länderna är mycket olika. Till skillnad från en del andra länder har Sverige i stort sett lojalt följt de stränga kvoteringar för yrkesfisket som införts för att få t ex torskbestånden att växa till sig.


Men vi har fritt sportfiske i våra skärgårdar för medborgarna och sportfiske är en grundläggande del av vår nationella kultur.

Det här är bara första steget. Ger man djävulen ett lillfinger tar han hela handen. Och EU är en bitsk djävul.


Snart kommer regler för insjöfiske med krav på rapportering och förbud på olika områden, förbud som i praktiken beslutas i Bryssel av tjänstemän som inte har en susning om hur den nationella sportfiskekulturen i Sverige ser ut och inte heller bryr sig.

De har aldrig fiskat röding i Vättern, satt ut kräftburar i Möckeln eller lagt nät i Lule skärgård.

Nu gäller det att säga ifrån i tid! Svenska sportfiskare har rätt att fiska som fria medborgare under lagar stiftade av Sveriges riksdag.
Hämtat från Aftonbladet 2009-01-15 se hela artikeln.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kolla upp vem som står bakom debattartikeln! Noll trovärdighet....