onsdag 18 augusti 2010

Helgens fiske i Vättern


Vi fick några riktigt fina Sikar och en fin Röding.
Tyvärr nappade några små Rödingar i samma område som vi fick returnera.
Inte kul att se dom flyta med buken upp bakom båten.
Har provat flera varianter för att få dom att överleva vid returnerandet, men inget tycks fungera när dom hugger på 30m djup.
Vi hade några mjärdar i för att fånga lite kräftor, det var tomt i dom flesta mjärdar. Hoppas det blir bättre kommande helger.

4 kommentarer:

Team Forsa-Fredrik Haglund sa...

Tjenare Risberg. Fredrik Team Forsa här..Fiskar själv mycket röding med såklart att även smått slår på emellanåt. Du har säkert provat detta men jag låter dom små få vandra upp i sin takt till ytan för att sedan krokas av i vattnet, funkar bra om vattnet inte är för varmt i ytan. Har även en igloo med fylld med fräscht vatten som den kan få vara i en stund. Även smeka ur luften utan att vara för hårdhänt. Ett bra sätt är att sålla bort dom små redan vid tackling av beten, kör frasseplugg, apex3" mm. Blir färre hugg men alltid större.. Finns många förståsigpåare i just detta ämne.. pratade med en som gav procentsiffror på överlevnad vid just isättning av småröding, vid hugg på 25-30m och fisken sätts till baka så dör 70% av dom även om dom kvickt simmar ned i djupet. Har inget belägg för dom siffrorna men det tål att tänkas på.. Ska bli intressant att följa pejlingen som ska göras här snart, då får vi svart på vitt vad som händer med returerna. Konstigt att det inte har provats tidigare..Skitfiske på er/Fredda Team Forsa.

Jonas sa...

Hej! Mikael jag tröttnade också på rödingar som flöt i ytan så jag har gått över till enkelkrok på alla mina drag.Sen jag börja med enkelkrok har alla rödingar jag returnerat simmat iväg som en avlöning efter avkrokning. Sen har jag ju ingen aning om dom verkligen överlever. Jag har också slutat med att lyfta ombord dom, jag lossar dom direkt vid båtkanten. Dom drag jag kör med är apex och pärlemospinnare. På mina pärlemospinnare kör jag med Owner siwash st 1/0.

Jag har även trollat röding i en mindre sjö och upptäckt att dom i den sjön går undan för djupriggar. Man kan se bågar som tvärdyker från 15m ner till 35m. Jag utgår ifrån att det är röding som beter sig så? Det visar väl att dom klarar stora tryckförändringar? Mvh Jonas

Anonym sa...

Tryckförändringar påverkas fisken negativt vid hastig uppstigning men inte när dom simmar neråt.Det beror att simblåsan utvidgas för fort vid uppstigningen / Ari

Anonym sa...

det är bara att hålla dem under vattnet brevid båten, tills den börjar försöka ta sig iväg självmant.samt att lyfta på hjäl locken under vattnet.