måndag 16 april 2012

Allvarlig incident på Vänern


Bilden lånad av Sjöräddningen.

Will fiskade norr om Baggerud i sin båt när han missade ett flytnät, nätet var väl utmärkt med nätvakar och toppkulor, toppkulor markerar att nätet ligger helt i ytan. När Will kör fast i nätet med djuploden och motor ringer han sin broder som finns i området och kallar på hjälp, Will hinner klippa den ena djupriggs vajern, sedan dras aktern ner och 2 vågor sköljer in i båten.
Båten ställer sig med fören upp, flyt durkarna håller båten uppe och Will grenslar masten och vevar på med en åra för att påkalla hjälp.
Först på plats är Martin "Konsulenten" Engström, hans båt är en mindre båt utan stege, Will erbjuds hjälp men inser att han inte kommer att kunna ta sig ombord. Will har en Fladen flytoverall med ett Ursuit underställ med fleece, detta fungerar nu som en våtdräkt och ger Will ett skydd mot kylan. Brodern anländer och hjälper Will upp ur det kalla vattnet. Will tar tag i akterstegen och försöker klättra ombord, han måste stanna upp och samla krafter två gånger innan han kommer upp i broderns båt. Båten lämnas flytande i nätet och Will skjutsas in till Baggerud.
Efter ca 45 minuter anländer Sjöräddningen med RS Hammarö.
Dom tar lös båten ur nätet och bogserar den till Baggerud.
Dom sista 30 metrarna dras och bogseras båten upp i rampen.
Nu får Will bada för andra gången denna dag.
Will klär av sig naken och går ut i vattnet för att få upp båten på trailern.

Att lära av denna incident.
Ha ständig uppsikt på nät och andra faror.
Flytnät med vakare som har toppklot är ej överseglingsbara.
Här finns regler om märkning och utmärkning att läsa.
En kniv monterad på en länge pinne som når ner till propellern kan vara bra att ha i båten.
En tång att klippa djupriggs vajer ska finnas lätt tillgänglig.
Se till att ha kläder som stoppar vattnet från att nå kroppen, testa att bada med din overall i 4 gradigt vatten så vet du hur länge du klarar dig.
En Ursuit räddar liv.

1 kommentar:

Anders Holmberg sa...

Hej Jag har sett till på min båt att den svaga länken skall finnas på djupriggen , vid större belastning skall riggen ge sig. Det fungerade i helgen på Vättern när lodet körde fast , riggen ligger nu på Vätterns botten hellre det än jag
M.v.h Team Sixpack